СИМВОЛИ ЗА ОБОЗНАЧАВАНЕ НА РЕЦИКЛИРАНЕ

28 юни 2021 г.

PP- Полипропилен (Polypropylene) - Опаковки подходящи за храни, около 100 °C и за претопляне в микровълнови печки. Кутиите, oт PP са  еластични  и  изключително здрави както за горещи  ястия, така и за охлаждане в хладилник или фризер. Подходящи са за опаковане на хранителни продукти с повишена масленост – маргарин, сметана, сладолед, цедено мляко, салати на майонезена основа, готови ястия, риба, месни продукти, десерти.

PS- Полистирен (Polystyrene) - Топлоустойчивостта на полистирена е около 70 - 75 °С. Този материал има висока устойчивост, блясък и прозрачностУстойчив е на удар и  изключително твърд, но и чупливИзолира добре и запазва храната свежи за дълго време. Подходящ материал за опаковане както и защита на продукти срещу щети. Намират приложение в опаковането на млечни продукти с ниска масленост, подложки за бонбони и бисквити.

PET – Полиетилен терефталат (Polyethylene Terephthalate) - PET e физически издръжлив, лек материал, който бавно се износва. Той е химически устойчив полимер, което го прави пригоден за съхранение на течности. От него се произвеждат опаковки подходящи за студена кухня.Тази пластмасата е гъвкаватрудна за чупене, издържа на температури до 110°C.

    EPS - Екструдиран полистирол (Expanded Polystyrene) - стиропор. Този клас пластмаси се състои от микро пелети или перли, съдържащи разпенващ агент (обикновено пентан). Опаковките от EPS са подходящи за опаковaнe на различни видове продукти: готови храни, месо и месни произведения, някои млечни продукти, риба, сладкиши, сушени и пресни плодове, ядки, яйца, гъби и други. Моделите могат да бъдат в черен и бял цвят, ламинирани или да абсорбират течностите отделени от охладените продукти. Чрез специална технология изполвана при производството на подложката течността се просмуква в нея и няма допир с продукта, което запазва неговите качества и удължава годността му. Този материал запазва топлината на ястията и е подходящ за твърди храни.  Предлагат се в различни размери и форми.

ALU - Алуминий (Aluminium) Предлагаме широка гама от алуминиеви кутии и опаковки. Много подходящи за съхранение и продажба на хранителни продукти от всякакъв тип. Алуминиевите опаковки са екологично чисти, безопасни и безвредни за здравето. Предлагаме разнообразие от размери и форми, подходящи за топли и студени храни, замразяване и печене. Опаковките са особено подходящи за ресторанти и заведения, които предлагат доставка на храни по домовете. Те съхраняват продуктите надеждно по време на транспортиране и излагане по щандове за продажба. Устойчиви са на влага, мазнини, въздух и ултравиолетови лъчи. Хранителните продукти не променят своите вкусови качества, аромат и визия. Материалът позволява директно изпичане на ястия в самата опаковка и предлагане на клиентите на момента. Практиката показва, че за нуждите на хранителната промишленост това са най-подходящите, практични и надеждни опаковки, които издържат на високи и ниски температури и позволяват спазване на всички законово наложени хигиенни норми.

PLA – Полилактид (Polylactic acid) или компостируема биопластмаса, получена от растителни захари. Глюкозата се извлича от смляна царевица. След това се ферментира, за да се получи млечна киселина, която се преработва в полимер. Използва са за еднократни съдове за топли и студени храни и напитки. Тази биопластмаса притежава добра биологическа съвместимост и затова е призната за един от най-екологичните материали. Типично PLA се използва за производство на съдове за еднократна употреба и контейнери за храна. PLA пластмасовите съдове са по-здрави, но с по-малка гъвкавост. Могат да се използват при температура между - 0° до + 40°C. Продуктите, които предлагаме са 100 % биоразградими и компостируеми.

 OPS  - Ориентиран полистирол  (Oriented Polystyrene)  Опаковките от ОПС  са с богато разнообразие на форми и вместимости  с  кристално прозрачен и лъскав външен вид са  отлични  за  поставяне във витрини. OPS материала е лек, издържлив и здрав. Опаковките издържат при температура от - 40 градуса до + 85 градуса и са подходящи за храни, които се нуждаят от подгряване в микровълнова фурна. Опаковките се отличават с безупречна надеждност на затварянето, което запазва свежестта и аромата на опакованите продукти.

PAP 20 - Вълнообразен картон - Велпапе (Corrugated fiberboard(cardboard)Велпапето (гофриран картон) е съставено от няколко слоя материал. Пластовото велпапе се състои от външен и вътрешен слой хартия, а междинния слой е направен от нагъната хартия. Велпапето е еластичен и лек материал, което е от голямо значение за тези, които изпращат големи пратки. Опаковките от велпапе остават здрави, дори когато са изложени на удари, влага или резки температурни промени. Все пак е добре да се вземе под внимание, че няма кутия или кашон, които да устоят на огромни удари и продължителни, тежки условия, но велпапето определено е по-добрият избор пред картона, защото осигурява по-високо ниво на сигурност. Опаковките от PAP 20 могат са се използват при температура между - 40° до + 100°C.

Невълнообразен картон (Non-corrugated fiberboard (paperboard)) Картонът е направен от дебела хартия примесена с целулоза. Този вид материал се използва най-често за направата на малки кутии, опаковки, чаши и дори структурна поддръжка на по-меки артикули, като подложки. Картонът може да бъде използван за направата на големи опаковки, но е важно да се отбележи, че не осигурява достатъчна защита. Опаковките от PAP 21 могат са се използват при температура между - 40° до + 100°C.  Тези опаковки създават оптимални условия за съхранение. Те пропускат въздух и предотвратяват образуването на конденз по вътрешната повърхност на опаковките, което позволява на храната да остане свежа по-дълго време. В картонените опаковки се запазва оригиналния вкус и аромат а автентичния първоначален вкус и качество на продукта се усещат дълго.

PAP 22 - Pециклирана хартия (Recycled paper)  Хартията притежава редица свойства, подходящи за използване в опаковането на различни продукти и изделия. Тя е лека, гъвкава и достатъчно здрава. Лесно се поддава на редица обработки, даващи възможност да се постигнат необходимите качества, изисквани от съвременния пазар. Съществено предимство при производството на опаковки от рециклирана хартия има високата степен на автоматизация, водеща до оптимална производителност и съответно до намаляване себестойността на опаковките, както и опазването на околната среда. За изработката на опаковките от PAP 22 се използва рециклирана бяла и крафт хартия, може да бъде използвана при температура между - 40° до + 100°C .

PAP 23 – Хартия (Paper) Еднократните опаковки от хартия са екологично чисти, безвредни за здравето и се рециклират напълно. Технологичният процес на изработка включва само материали, които отговарят на всички законови изисквания за безопасност. Подходящи са както за продажба на насипни продукти, хляб и различни видове храни. Здравината им позволява транспортиране, складиране и престой на продуктите в търговската мрежа. Съхраняват качествата на опакованите продукти, като не променят аромата. Хартията в много от случаите е оптималният вариант за опаковка, тъй като позволява на съдържанието “да диша”, което запазва качествата му. Издържат на температура между - 40° до + 100°C.

 SCB – Захарна тръстика (Sugar cane) PULPПродуктите от SCB  абсолютно безвредни за околната среда и са изработени от 100% биоразградими суровини. Произведени по сертифицирана биотехнология от материали с растителен произход (царевично и картофено нишесте и захарна тръстика), те са алтернативният вариант на пластмасата. Материала е устойчив на високи температури, гъвкав и здрав. Издържа на температура между – 10 ° до + 120°C.

FOR 50 – Дърво (Wood)  Естествената красота и здравината на дървото създават стилен, но функционален дървен аналог на приборите и опаковките за еднократна употреба.Този материал е удобен, здрав, издържлив и с възможност за компостиране!  Няма токсини, никакви химикали, само висококачествени съдове за хранене, направени от природни и възобновяеми ресурси. Могат да бъдат използвани при температура между - 20° до + 100°C.

HDPE - Полиетилен с висока плътност (HighDensity Polyethylene) Той има добра устойчивост на топлина и студена резистентност, добра химическа стабилност, и висока твърдост и издръжливост, добра механична сила. Ето защо, пластмасовата торбичка, изработена от HDPE, е мека и прозрачна, но силата е малко слаба. Той не е подходящ за опаковане на ъглови и по-тежки предмети, защото е лесен за пробиване. От него най-често се произвеждат добре познатите торбички тип "потник". Той е с висока здравина, матова повърхност и шуми при мачкане.Той може да издържа на температури до 110 ° C.

 Полиетилен с ниска плътност (Low Density Polyethylene) Това е най-отдавна използвания вид полиетилен. Отличава се с добра прозрачност и гладка, лъскава повърхност. Има по-висока разтегливост от другите видове, но по-малка здравина. Фолиата от LDPE са меки, мачкат се трудно и се печатат добре. Материалът се използва за производството на торбички с подсилена и външна дръжка и за опаковки на различни продукти. Той може да издържа на температури до 80 ° C

 

 

Добавете коментар